teka 06:18
leidžiasi 18:34
Priešpilnis
10 mėnulio d.
Šv. Juozapas, Pempės diena
Vardadienius švenčia:
Juozapas, Juozas, Vilas, Vilė, Vilys
Gimtadienis:
Ovidijus Vyšniauskas
Sužinok
Sveikinimai
Daugiau sveikinimų..
Atvirukai
Daugiau atvirukų..
Statistika
Svetainėje:
Sveikinimai - 1797
Tostai - 286
SMS tekstai - 731
Atvirutės - 1366
Mintys - 943
Patarlės - 312
Užuojautos - 83
Videosveikinimai - 72
Anekdotai - 5066
Išsiųsta
Šiandien - 0
Vakar - 0
Per 7 d. - 0
Per mėn. - 3
Viso - 58459
Tostai.lt rekomenduoja
Kalendorius Kalendorius
2020 gruodžio 6
Pirmadienis
Antradienis
Trečiadienis
Ketvirtadienis
Penktadienis
Šeštadienis
Sekmadienis
 
 
 
 
 
 
Šv. Mikalojus. Arklių diena

Šv. Mikalojus, Myros vyskupas, Vilniaus arkivyskupijos globėjas. Jis globoja keliautojus, vargstančius, nuteistuosius, turtingus ir vargšus nežiūrint jų luomo. Apie jį sukurta daug legendų, viena iš jų , kad jis yra Kalėdų Senelis, kuris švenčių išvakarėse dalina vaikams dovanas
Nuo neatmenamų laikų ir karuose ir darbuose ir šventadieniais lietuviai neapsieidavo be arklių. Anksčiau jis buvo laikomas šeimos maitintoju, su juo ardavo ir akėdavo, pjaudavo ir kuldavo, pasikinkę arklius važiudavo į turgų, bažnyčią ar aplankyti giminių. Šią dieną šeimininkai, atsidėkodami už jų sunkų darbą, į ėdžias įdėdavo geresnio pašaro, paberdavo avižų.

Gimė Barbora Radvilaitė

1520 m. gruodžio 6 d. gimė Barbora Radvilaitė. Likusi našle 1547 m. slapta susituokė su Lietuvos kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Žygimantu Augustu. Jungtuvėms lenkai priešinosi bijodami Radvilų įsigalėjimo ir tik 1550 m. Barbora karūnuota Lenkijos karaliene. Mirė 1551 m. Palaidota Vilniaus katedroje

Mirė S. Daukantas

1864 m.gruodžio 6 d. mirė Simonas Daukantas, lietuvių istorikas ir rašytojas, pirmas parašęs Lietuvos istoriją lietuvių kalba. S. Daukantas gimė 1793 m. Kalvių kaime. Baigęs Žemaičių Kalvarijos keturklasę mokyklą jis pėsčias, turėdamas keletą rublių, išėjo į Vilnių baigti vidurinio mokslo. Kad pragyventu vertėsi pamokomis. Baigęs gimnaziją įstojo į Vilniaus universitetą. Universitete tuo metu galėjo mokytis tik bajorų vaikai, todėl Daukantas patyrė daug vargo, kol išsirūpino bajoro dokumentus. Baigęs universitetą dirbo Rygoje, vėliau Peterburge, netekęs sveikatos 1850 m. grįžo į Lietuvą. S. Daukantas visą savo gyvenimą paskyrė Lietuvai, jos istorijai, liaudies švietimui ir kultūrai. Jo žymiausi veikalai- Lietuvos istorija "Darbus senųjų lietuvių ir žemaičių", "Istorija žemaitiška", "Būdas senovės lietuvių, kalnėnų ir žemaičių", parašė lotynų kalbos gramatiką, elementorių "Abėcėlė lietuvių, kalnėnų ir žemaičių, kalbos" ir kt. Amžių baigė labai vargingai, be nuolatinės pastogės, be pragyvenimo lėšų.

Napoleonas bėga į Prancūziją

Pralaimėjęs karą Napoleonas, palikęs savo kariuomenę, 1812 m. gruodžio 6 d. pravažiavo Vilnių čia nė nesustodamas. Po dienos Vilnių užplūdo besitraukentys sušalę ir alkani jo kariai.

Vardadienius švenčia:
Bilmantas Mikalojus Nikoleta Norvydė

Ieškoti vardadienio Nori gauti kas rytą vardadienius SMS?
Gimtadieniai:

Ira Gershwin JAV libretistas

William S. Hart JAV aktorius, režisierius, scenaristas

t

Pranešk apie netikslumus