teka 05:52
leidžiasi 18:53
Pilnatis
20 mėnulio d.
Lietuvos įstojimo į NATO diena
Vardadienius švenčia:
Almantė, Bertolda, Bertoldas, Manvyda, Manvydas
Gimtadienis:
Mantas Petruškevičius
Sužinok
Sveikinimai
Daugiau sveikinimų..
Atvirukai
Daugiau atvirukų..
Statistika
Svetainėje:
Sveikinimai - 1797
Tostai - 286
SMS tekstai - 731
Atvirutės - 1366
Mintys - 943
Patarlės - 312
Užuojautos - 83
Videosveikinimai - 72
Anekdotai - 5066
Išsiųsta
Šiandien - 0
Vakar - 0
Per 7 d. - 0
Per mėn. - 0
Viso - 58459
Tostai.lt rekomenduoja
Kalendorius Kalendorius
2019 rugpjūčio 15
Pirmadienis
Antradienis
Trečiadienis
Ketvirtadienis
Penktadienis
Šeštadienis
Sekmadienis
 
 
 
 
 
 
Žolinė

Žolinė, dar vadinama Šv. Mergelės Marijos paėmimo į dangų diena. Marija prisikėlė iš numirusių ir Viešpats ją paėmė dangun. Apaštalai atidarė jos karstą, bet kūno ten nerado, karstas buvo pilnas gėlių. Seniau, prieš Žolinę, kaip ir prieš kitas didžiąsias šventes, šeimininkai užkurdavo pirtį- didžiajam pjūties purvui nusiplauti. Šiai šventei iškepdavo iš naujo derliaus duonos, padarydavo alaus ar giros. Per Žolinę bažnyčioje šventindavo vaistinius augalus, gėles, naujo derliaus glėbelius, o po mišių aplankydavo gimines.

Kęstutis prisiekė krikštytis

1351 m. rugpjūčio 15 d. Vengrijos karalius Liudvikas su kariuomene žygiuodamas į Lietuvą nestojo į kovą su Kęstučiu, o pradėjo su juo derybas. Svarbiausias tikslas derybose buvo Kęstučio ir visos Lietuvos krikštas. Kęstutis sutiko krikštytis su sąlyga, kad kryžiuočiai grąžins užgrobtas žemes, taip pat buvo sutarta dėl abipusės pagalbos. Sutartį abi pusės sutvirtino priesaikomis ir Kęstutis kartu su Liudviku išvyko į Budą krikštytis.

Gimė Napoleonas

1769 m. rugpjūčio 15 d. Korsikoje, neturtingoj bajorų šeimoj, gimė Napoleonas Bonapartas- prancūzų karvedys, imperatorius. Buvo užkariavęs beveik visą Europą, tačiau 1812 m. pralaimėjo karą su Rusija. Mirė tremtyje šv. Elenos saloje 1821 m.

Procesija į Trakus

1604 m. rugpjūčio 15 d. (Marijos dangun ėmimo šventė) maro epidemijos Vilniuje metu buvo organizuota pirmoji procesija į Trakų bažnyčią, pasimelsti prie senovinio, stebuklais garsėjančio, švč. Mergelės Marijos altoriaus. Gausios procesijos priešakyje basas ėjo vyskupas Benediktas Vaza. Iki XVIII amžiaus pabaigos tokios procesijos buvo organizuojamos kasmet.

Kryžiuočiai pirmą kartą pasiekė Vilnių

1365 m. rugpjūčio 15 d. kryžiuočių kariuomenė, Kęstučio sūnaus Butauto vedami, išžygiavo į Lietuvą užgrobti Vilnių. Pulti Vilniaus neišdrįso, todėl padegė kelis priemiesčio namus ir pasuko namų link. Pabėgus keliems tarnams, bijodami, kad tarnai gali pranešti lietuviams jų planus, skubiai ėmė trauktis, pakeliui sudegino Maišiagalos ir Kernavės tuščias pilis.

Atidarytas planetariumas

1962 m. rugpjūčio 15 d. Vilniuje pradėjo veikti planetariumas.

Praplaukė pirmas laivas

1903 m. JAV įsigijo 16 km. pločio Panamos kanalo zoną ir 1904 m. pradėjo kasti kanalą. 1914 m. rugpjūčio 15 d. Panamos kanalu praplaukė pirmasis laivas, nors oficialiai kanalas atidarytas tik 1920 m.

Rasti mamuto kaulai

1957 m. Vilniuje, Smėlio gatvėje, kasant tranšėją, 3,5 metrų gylyje buvo rasti mamuto kaulai. Iš viso rasta 40 vienetų sveikų kaulų. Rugpjūčio 15 d. šie kaulai nuvežti į Kauno zoologijos muziejų. Buvo nustatyta, kad tai seno patino, gyvenusio maždaug prieš 12,5 -13 tūkstančių metų, kaulai.

Vardadienius švenčia:
Napaleonas, Napalys Napoleonas Rugilė Sigita Vydenė Visvilas

Ieškoti vardadienio Nori gauti kas rytą vardadienius SMS?
Gimtadieniai:

Ben Affleck JAV aktorius, prodiuseris, režisierius ir scenaristas

Napoleon Bonaparte Prancūzų revoliucinės armijos generolas

t

Pranešk apie netikslumus