teka 05:52
leidžiasi 18:53
Pilnatis
20 mėnulio d.
Lietuvos įstojimo į NATO diena
Vardadienius švenčia:
Almantė, Bertolda, Bertoldas, Manvyda, Manvydas
Gimtadienis:
Mantas Petruškevičius
Sužinok
Sveikinimai
Daugiau sveikinimų..
Atvirukai
Daugiau atvirukų..
Statistika
Svetainėje:
Sveikinimai - 1797
Tostai - 286
SMS tekstai - 731
Atvirutės - 1366
Mintys - 943
Patarlės - 312
Užuojautos - 83
Videosveikinimai - 72
Anekdotai - 5066
Išsiųsta
Šiandien - 0
Vakar - 0
Per 7 d. - 0
Per mėn. - 0
Viso - 58459
Tostai.lt rekomenduoja
Kalendorius Kalendorius
2017 lapkričio 2
Pirmadienis
Antradienis
Trečiadienis
Ketvirtadienis
Penktadienis
Šeštadienis
Sekmadienis
 
 
 
 
 
 
Vėlinės (Ilgės), Mirusiųjų atminimo diena

Anksčiau Vėlines buvo pradedamos švęsti Visų Šventųjų dienos vakare. Po pamaldų žmonės skubėdavo į kapines, eidavo grupelėmis, šeimomis, pasišviesdami deglais. Tvarkydami kapus degindavo supuvusius kryžius, nukritusias šakas ar stagarus. Mediniai kryžiai buvo vis atnaujinami ir stovėdavo tol, kol šioje vietoje gyvendavo mirusiųjų ainiai.
Vėlinės- mirusių pagerbimo šventė. Šią dieną prisimename mirusius tėvus, senelius, brolius, seseris, visus artimuosius. Sakoma, kad mirusiųjų vėlės šią dieną ateina į mūsų pasaulį susitikti su mylimais gyvaisiais. Ateiti pas gyvuosius padeda vėjas, todėl Vėlinių diena būna vėjuota. Vėlinių naktis visada esanti lietinga: dangus verkia, o kartu trukdo ir žmonėms vaikščioti, kad jie nedrumstų ramybės vėlėms, vėl sugrįžusioms į šį pasaulį. Kad vėlės galėtų lengviau įeiti į namus anksčiau būdavo paliekamos atviros durys ar langai. Valgių likučiai būdavo išdalijami elgetoms, manyta, kad jie turi ryšį su dvasių pasauliu. Kitur tą dieną buvo lankomi kapai. Giminės prie artimojo kapo kėlė vaišes, susėdę aplinkui ir susidėję gėrimus ir valgius. Jais vaišindavosi ir vaišindavo čia esančias vėles: gėrimus išpildavo ant kapo, o valgius palikdavo. Ir dabar per Vėlines į kapines suplūsta aptilę žmonės, kapus papuošia gėlėmis ir žvakėmis. Tykus ugnelių žybsėjimas apšviečia visas kapines.

Mirė P. Vaičaitis

1901 m. lapkričio 2 d. mirė lietuvių poetas Pranas Vaičaitis. Mokydamasis Peterburgo universitete jis susirgo džiova ir mirė būdamas 25 metų amžiaus. Kūrybinė veikla truko vos keletą metų, bet jo sukurti eilėraščiai skamba ir šiais laikais- ''Yra šalis, kur upės teka...'', ''Vai lėkite dainos...'' .

Gimė Maironis

Tikroji Maironio pavardė yra Jonas Mačiulis. Jis gimė 1862 m. lapkričio 2 d. Bernotų vienkiemyje, netoli Raseinių. Baigęs Kauno gimnaziją mokėsi Kijevo universitete, po metų metė ir įstojo į Kauno kunigų seminariją, studijavo Peterburgo dvasinėje akademijoje. Vėliau jis buvo Kauno kunigų seminarijos ir Peterburgo dvasinės akademijos profesorius. Maironis yra žymiausias 19 amžiaus pabaigos lietuvių poetas. Parašė eilėraščių rinkinį 'Pavasario balsai", poemas "Jaunoji Lietuva", "Raseinių Magdė", Mūsų vargai" ir kt. Juose apdainuota lietuvių kova už laisvę, meilė Tėvynei ir jos žmonėms, gamtos grožis. Maironis mirė 1932 m. birželio 28 d. Kaune.

Mirė B. Šo

1950 m. lapkričio 2 d. Sent Lorense mirė anglų dramaturgas Džordžas Bernardas Šo. Nuo pat jaunystės rašytojas domėjosi socializmu, buvo skaitęs Marksą. Dirbo teatro bei muzikos kritiku ir rašė romanus, žinomu rašytoju jis tapo paskutiniajame XIX a. dešimtmetyje, sukūręs pirmąsias pjeses- ''Našlių namai'', ''Pigmalionas'', ''Šventoji Joana'' ir kitas.

Uždrausta groti Mendelsono maršą.

1934 m Vokietijoje nacistai buvo uždraudę per vestuves groti Mendelsono maršą, kadangi jis buvo žydas

Vardadienius švenčia:
Gedartas Gedilas Gedilė Valentinas Valys Vatys

Ieškoti vardadienio Nori gauti kas rytą vardadienius SMS?
Gimtadieniai:

Marie Antoinette Prancūzijos karalienė

t

Pranešk apie netikslumus